Lektorské profily

Martin začal vařit už jako malý kluk. V osmi letech okoukával triky od rodičů a babiček, v sedmnácti vydal svou první kuchařku Škoda nevařit a od té doby se stal jednou z nejvýraznějších postav české food scény. Najdete ho v televizi, na sociálních sítích nebo třeba na pódiích gastronomických festivalů. V roce 2018 ho časopis Forbes zařadil do prestižního žebříčku 30 pod 30. Martin vaření vnímá jako životní styl – propojuje tradici s moderními technikami, inspiruje mladou generaci a s nadšením předává dál to, co se naučil.

Vystudoval jsem VŠCHT v Praze, fakultu Potravinářské a biochemické technologie.
Od roku 2001 se zabývám poradenstvím v oblasti potravinářství se specializací na provozy pro výrobu pekařských výrobků. Jako pekařský technolog spolupracuji s více než 200 pekárnami a gastroprovozy v České republice i na Slovensku. Spolupracuji s předními výrobci pekařských a cukrářských technologií v Evropě i ve světě.
Úzce spolupracuji s firmou TEN ART STROJE s.r.o. – významným dodavatelem moderních a kvalitních strojních technologií pro pekárny a cukrárny (www.tenartstroje.cz) Spolupracuji s Pražským kulinářským institutem (www.prakul.cz) jako lektor pekařských kurzů. Jsem členem autorského kolektivu několika úspěšných kuchařek Romana Vaňka.

Se základy kvasového pečení jsem seznámil někdy kolem roku 2011-12, společně s darovaným žitným kvasem. Upřímně, nevěděl jsem o pečení v podstatě nic. Informace jsem čerpal z Youtube, zahraniční literatury, kterou jsem kupoval na Amazonu a v neposlední řadě i z webu Juliany Fischerové (Maškrtnica). Původně čistě domácí pečení, se během dvou let „zvrhlo“ natolik, že se zrodila Naše DOBRÁ pekárna, kde jsme začali oficiálně, dvakrát týdně, péct.
Během několika let jsem stihl posbírat několik titulů „Regionální potravina“ pro Pardubický kraj a mnoho ocenění v regionální soutěži „MLS Pardubického kraje“. Dále jsem také navštívil několik workshopů zahraničních lektorů. V průběhu let se ukázalo pečení spolu se zaměstnáním jako neudržitelné, a proto dnes předáváme nabyté informace, formou workshopů a konzultací. Pečeme již jen na vybrané akce, privátní oslavy, pořádáme teambuldingy apod.

ŠÉFKUCHAŘ ZDENĚK KŘÍŽEK
Zdeněk Křížek započal svou kuchařskou kariéru v hotelu Jalta. Právě tam se poprvé setkal s asijskou kuchyní a také se zamiloval do japonské kuchyně díky teppanyaki – speciálnímu japonskému stolu s grilovací deskou pro úpravu jídel před zraky hostů. Po čtyřech letech působení odešel do hotelu Boscolo, kde vařil další tři roky. Od roku 2006 působil v hotelu Mandarin Oriental, Prague. Za své jedenáctileté působení v hotelu Mandarin Oriental, Prague zastával pozici Executive Sous Chef a Executive Chef a získal pracovní zkušenosti v Londýně v restauraci Bar Boulud, Heston Blumenthal 3 michelin stars restaurant.
Z asijských hotelů v Číně, Malajsii, Japonsku a Thajsku, kde si prohluboval a rozšiřoval znalosti asijské kuchyně. Od 1.12.2017 přijal novou výzvu ve společnosti OREA HOTEL Resorts, kde zastával pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec a 1.10.2022 otevřel další úspěšný provoz Sensa fine food bistro a zároveň působí jako lektor a kreativní šéfkuchař Kulinářského umění. Aktuálně se věnuje privátnímu vaření a lektorské činnosti v rámci kulinářských škol po ČR.

Ondřej Koráb je šéfkuchař Grandhotelu Pupp v Karlových Varech, kde jsou obě restaurace oceněny dvěma čepicemi průvodce Gault Millau. Specializuje na moderní českou gastronomii.
Své zkušenosti získal v prestižních restauracích, včetně londýnských restaurací oceněných michelinskými hvězdami.
Jako člen českého národního týmu kuchařů a cukrářů získal několik ocenění v mezinárodních soutěžích, včetně stříbrné medaile na IKA a Culinary World Cup.
Ondřej Koráb je také vítězem prestižní soutěže Kuchař roku 2024-2025.

Jsem rodačka z Plzně, při studiu VŠCHT jsem ale bydlela delší dobu v Praze. Během několika dalších let jsem žila v Belgii, Skotsku, Řecku i Španělsku, kde jsem nevědomky čerpala inspiraci pro svoji budoucí cukrářskou tvorbu. Po návratu do Plzně jsem pracovala nějakou dobu jako projektová manažerka, nicméně v době pandemie covidu jsem se začala naplno věnovat cukrařině.
Moje jméno se výrazněji objevilo ve světě cukrářství, když jsem se umístila mezi TOP 3 nejlepšími cukráři v soutěži Peče celá země 2024. Věřím, že jsem si toto umístění vysloužila především originálními nápady i recepty.
Momentálně pracuji na několika cukrářských projektech, vymýšlím vlastní recepty na sociální sítě i na cukrářské kurzy a s nadšením dávám novou tvář slavným i méně známým moučníkům a dezertům. V loňském roce jsem také se svojí sestrou vydala první českou gastrodetektivku K smrti dobrý. Největší radost mi ale dělá, když mohu předávat svoje nadšení, zkušenosti i nápady všem, které cukrářské řemeslo baví bez ohledu na to, kolik již mají s cukrařinou zkušeností.
Mě i moji tvorbu můžete blíže poznat na mých sociálních sítích:

Míra je řezník, jehož snem je otevřít si jednoho dne svoje řeznictví. Doposud poznává svět a řemeslo v něm. Mimo ČR pracoval jako řezník v Německu, Anglii a na Novém Zélandu. Je spoluzakladatel projektu The Bohemian Butchers, který přináší do Čech australsko-novozélandský typ řeznických soutěží, jejichž měl to štěstí být součástí. Nejraději ale vyrábí uzeniny ve 100 let staré výrobně po dědovi.